Vattenfall faller

Vi betalar skatt till staten. Staten äger energiföretaget Vattenfall. Eftersom både du och jag betalar skatt blir vi per automatik delägare i Vattenfall.



I ekomomibilagan i dagens DN avslöjas hur Vattenfall hymlar. De hävdar själva att de är ett bolag som satsar hårt på miljön och förnyelsebar energi. Men sedan 2007 har deras inversteringar av förnyelsebar energi minskat med hela 7,2%, och så ska det tydligen fortsätta fram till år 2013. I dessa tider då vi aldrig varit i större behov av förnyelsebara energikällor minskar istället Vattenfall sina investeringar inom området!



Och inte blir det bättre av att Vattenfall förra året köpte det Holländska företaget Nuon som endast hämtar 3,5% av sin energi från förnyelsebara energikällor. Köpet av Nuon innebär att 3 miljarder av Vattenfalls inversteringar i energi i år kommit från förnyelsebara energikällor. 3 miljarder kan tyckas mycket, men inte när man jämför med hur mycket företaget inversterat i energi producerad från kol. Där stiger siffran upp till hela 30 miljarder!

Vattenfalls VD Lars G Josefsson bemöter kritiken med att säga: "jag tycker att allmänheten skulle vara gladare om vi äger ett kraftverk än om någon annan gör det. Vi arbetar trots allt aktivt med att minska utsläppen. Biomassa har en stor potential, men marknaden styrs ytterst av politiska beslut och vi måste göra omställningen imom marknadens ramar. På sikt kommer politiska beslut som gör att priset på växthusgasergår upp och då utvecklas stödsystem för biomassa också. De inversteringar som vattenfall gör på andra områden gäller i stor utsträckning kärnkraft. Vi är beroende av fossila bränslen och vi måste arbeta utifrån de förutsättningar som finns. Annars handlar det bara om önsketänkande".

Förnyelsebar energi bör vara en av världens och framför allt energiföretagens högsta prioriteringar just nu. Det är en av få bromsklossar till det stora och ständigt surrande avgashjulet. När jag läser detta blir jag arg, rädd och blir ännu en gång påmind om hur jävla illa det ser ut för mänskligheten.

Kommentarer
Postat av: Lars Hallén

Det glädjer mig att du engagerar dig i miljöfrågan på ett seriöst sätt. Det krävs ett enormt politiskt tryck för att ändra en situation som denna därför är det positivt med bidrag till organisationer som Naturskyddsförening, de jobbar just med att pressa politiskt i miljöfrågor. Men även i energifrågan har den enskilde konsumenten val.

2009-06-09 @ 22:00:38
URL: http://blogg.larshallen.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0