Rättvisans relevans för vår planets överlevnad

I artikeln "Los Angeles visar vägen" i gårdagens Aftonblad sammanfattar Pernilla Glaser miljöåsikter från kända författare, forskare och stadsplanerare. Det diskuteras bland annat om det segregerade, dåligt planerade och ständigt växande Los Angeles, om hur den gigantiska staden ska kunna klara av att miljöanpassa sig. Hur ska Hollywoodglans och våldsam förort kunna förenas? Hur ska jämställdhet och rättvisa skipas mellan tolv miljoner invånare som pratar  runt 200 olika språk?

"Los Angelesbor lever ofta hela liv utan att någonsin ha ett utbyte med någon av de andra etniska grupper som lever vid deras skuldra. Detta beror på Los Angeles två mest utmärkande drag: frånvaron av offentliga platser och bilen som en absolut förutsättning för mobilitet."


- Jane Jacobs, journalist

Om 20 år beräknas 80% av jordens befolkning bo i städer. Det innebär att de infrastrukturer och arkitektoniska idéer vi realiserar idag ska rymma oändligt många fler människor, behov och funktioner i en mycket närliggande framtid. Vi är i desperat behov av att alla miljöidéer och miljölösningar blir verklighet.

"Det finns en, i sig själv kitschig, föreställning om att det som är miljörätt enbart består av renodling och återgång. Om vi alla bara tar vårt förnuft till fånga och iakttar lite måttlighet så kommer vår kära planet tippa på rätt köl. Los Angeles är omåttligheten personifierad"

"Jag avskyr ordet hållbarhet. Det är ett begrepp som ofta döljer ett förbiseende av akuta frågor om fördelning, inflytande och rättvisa. Om vi slutar äta kött så kommer vå atmosfär att må bättre, det är ett faktum. Ett annat är att vi i dag har mat så det räcker till var och en på denna planet om vi fördelar den rättvist"

- Edward W Soja, författare och stadsplanerare

"Sociala orättvisor är ett ohållbart system som sammanhänger med miljöorättvisor och destruktiv resursanvändning."

"När orsaken till ett miljöproblem undersöks grundligt avslöjas en ofrånkomlig sanning - den att dess egentliga orsak står att finna i hur människor interigerar med varandra, att vår skuld till naturen inte kan betalas tillbaka i enskilda insatser, i återvinning av flaskor eller ekologiskt sunda vanor utan med den ursprungligt sociala rättvisans myntslag".

- Barry Commoner, eko-socialist

Kommentarer
Postat av: Lars Hallén

Jättebra att du bloggar om detta igen! Det är ett mycket bra sätt att förmedla! Det hade varit kul att få höra din reflektion kring citaten.



Jag antar att man förlorar läsare med att bara snacka om världens undergång hela tiden, så genom att varva det med mer "lättintagligt" material som du gör tycker jag är bra!



Let it go strong, brother! Förhoppningsvis får vi fler folk att engagera sig, det behöver vi! We need them all.

2009-07-10 @ 16:46:08
URL: http://blogg.larshallen.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0