Att blunda är inte ett alternativ, läs DN!

Bevare oss om permafrosten smälter

"I juni 2006 publicerade Sergej Zimov och två amerikanska kollegor en mycket uppmärksammad artikel i den vetenskapliga tidskriften Science. Deras slutsats var att det finns cirka 1 000 miljarder ton kol lagrat i de arktiska permafrostjordarna. Det kan jämföras med de cirka 650 miljarder ton kol som finns lagrat i alla världens träd och växter."

"Med tanke på att de årliga utsläppen från fossila bränslen i dag innehåller cirka 7 miljarder ton kol, varav en dryg femtedel kommer från transportsektorn, kan man bara försöka föreställa sig konsekvenserna av om 1 000 miljarder ton kol långsamt börjar sippra ut i atmosfären."

"Om genomsnittstemperaturen stiger med mer än fem grader kommer hela permafrosten obönhörligen att smälta bort. Men risken finns att vi redan vid två grader kan nå den kritiska punkten. Och när denna väl är nådd är det omöjligt att få stopp på utvecklingen. Världen hamnar i en ond cirkel: Varmare klimat gör att permafrosten smälter, vilket ytterligare värmer upp atmosfären, vilket i sin tur ytterligare förvärrar de globala klimatförändringarna, vilket ytterligare ökar avsmältningen... "

- Jan Malmborg, DN


Men visst går världen att rädda

"Först i år har jag till fullo insett att vi sannolikt måste ner till 350 miljondelar koldioxid i luften, om vi ska kunna hejda uppvärmningen vid två grader. Det innebär att tåget snart har gått. Vi måste börja minska våra utsläpp av växthusgaser nu eller absolut senast år 2015. Annars klättrar vi troligen upp till åtminstone tre grader, med svåra konsevenser för hela världen och risk för att klimatet skenar iväg på egen hand."

"Koldioxidlagring, kärnkraft, minskat köttätande eller cykling? Det är meningslöst att bjäbba om vad som är bäst. Den viktigaste insikten är att många olika sorts insatser behövs, och de behövs nu."

- Karin Bojs, DN




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0